HTML

dr. Football

A blog a legérdekesebb és legfontosabb - sérülések rehabilitációjával, prevenciójával, táplálkozással, teljesitmény monitorozással foglalkozó - tudományos cikkeket szemlézi

Rovatok

Football Medicine magyar testvéroldala

2009.12.30. 19:12 Nolty

Táplálék kiegészitők A-Z-ig. Ötödik rész

Br J Sports Med. 2010 Jan;44(1):77-8.

Ebben a részben a puffereket:NaHCO3, Nátriumcitrát, ß-Alanint és a Karnozint szemlézik a szerzők.

A pufferek használatát javasolják a szerzők optimális beviteli mennyiség 0,3g/ttkg. Használatukkal növelhetjük a szervezet pufferkapacitását. Vigyázzunk fogyasztásával mert gastrointestinalis diszkomfort érzést okozhat. Természetesen itt is először saját szervezetén a felkészülési időszakban tesztelje a készitményt a versenyző. A kutatások eredménye alapján a rövid- ill. hosszútávú, magas intenzitású sportok versenyzői tudnak profitálni a fogyasztásából.

Karnozin, ß-alanin:hatékony intracellulari pufferek. Úgy képesek csökkenteni a magas intenzitású munka következtében bekövetkező pH esést, hogy nem befolyásolják a vér bikarbonát és laktát szintjét. Karnozin in situ keletkezik az izomban ß-alaninból és hisztidinből. Keletkezésének korlátja a fogyasztott ß-alanin.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://focidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr231633510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása