HTML

dr. Football

A blog a legérdekesebb és legfontosabb - sérülések rehabilitációjával, prevenciójával, táplálkozással, teljesitmény monitorozással foglalkozó - tudományos cikkeket szemlézi

Rovatok

Football Medicine magyar testvéroldala

2010.01.01. 18:50 Nolty

Labdarúgás és az alkohol

Journal of Sports Sciences, July 2006; 24(7): 741 – 748

Az alkohol egyrészt energia forrás, másrészt különbőző módokon befolyásolja a teljesitményt. Az alkoholfogyasztást egységben adják meg. 1 egység 8g (10ml) ethanol. Férfiaknak a megengedett max bevitel 3-4 a nőknek 2-3 egység. A mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező élettani hatására meggyőző bizonyitékok vannak. Ezek a cardivascularis események csökkenése (HDL konc növekedése, kedvezően befolyásolja a véralvadást). A mértéktelen bevitel számos kedvezőtlen következménnyel jár, mint máj elváltozások, különböző malignus daganatok kialakulása, öngyilkosságok számának növekedése. Labdarugók között az átlagos bevitel napi 10-12 g/nap. Ez nem sok, azonban ez az adat a heti átlagot jelenti. Mivel a játékosok hétközben absztinensek, a heti alkohol mennyiséget a hétvégi mérkőzés után fogyasztják el. Alkalmanként 120 g-t ,ez a mérkőzés napi energia bevitel 18%-a! Az alkohol a felszivodást követően az szervezet minden szövetében megtalálható. Felszivodása gyorsabb mint a metabolizálódása és mivel nincsen olyan szövet ami raktározná, oxidálásáig a vérben kering. Fogyasztása után 40 percel a legmagasabb a véralkohol szint. Metabolizálódása a májban történik 100mg/ttkg/h. Az alkohol akut hatásai:

  • metabolikus hatásai (glikogén szintézis zavara, késlelteti a gyomorürülést, glükóz vékonybélből való felszivódását, hypoglikémia kialakulását elősegiti a máj glükóz szintézisének hátráltatásával)
  • aerob funkció: minimális mértékben rontja
  • hidráltság: diuretikus hatás: 10ml 1g ethanol után. Ez a hatás nem érvényesül higitott alkohol esetén 4% alkohol tartalomig. Igy alacsony alkohol tartalmú italokkal elérhető a regenerációhoz szükséges folyadék bevitel, azonban itt gondoskodni kell a Na bevitelről is.
  • termoreguláció: perifériás vazodilatációval a maghőmérséklet eséséhez vezet alacsony külső hőmérséklet esetén. Az meleghez és a hideghez való adaptációt is neheziti.
  • Pszichomotor hatás: rontja a reakció időt, koordinációt, egyensúlyt

Másnaposság: csökkent aerob kapacitás, kardiovaszkuláris hatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://focidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr971637684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása