HTML

dr. Football

A blog a legérdekesebb és legfontosabb - sérülések rehabilitációjával, prevenciójával, táplálkozással, teljesitmény monitorozással foglalkozó - tudományos cikkeket szemlézi

Rovatok

Football Medicine magyar testvéroldala

2009.12.27. 23:26 Nolty

Táplálék kiegészitők A-Z-ig. Negyedik rész

Br J Sports Med. 2009 Dec;43(14):1088-90.

Ebben a részben az aszpartámot, az elágazó szénláncú aminosavakat, méh pollent és az L-carnitint veszik a szerzők górcső alá.

Aszpartám:más intenziv édesitőszerekkel együtt sport italok édesitésére használják.

BCAA: esszenciális aminosavak.Leu, Isoleu, Val. A vázizomzatban metabolizálódnak elkerülve a májat. Hatásukat (különösen a Leu) a fehérje szintézis szabályozo enzim aktiválásán keresztül fejtik ki. A plasma magas BCAA szintje fizikati aktivitás közben csökkenti a triptophán agyba történő szállitását, evvel az 5-HT (5-hydroxytriptophan) szintet. Az 5-HT szerepet játszik a fáradtság érzet kialakulásában. Javasolt adagja 0.03-0.05 g/ttgk/óra

Méh pollen: Használata a tudomány jelenlegi állása szerint nem jár különösebb előnnyel.

Bór: nyomelem, Használata a tudomány jelenlegi állása szerint nem jár különösebb előnnyel.

L-carnitine:A zsir és a CH oxidációban játszik szerepet. Fogyasztása nem változtatja meg az izom carnitin szintjét. Használata a tudomány jelenlegi állása szerint nem jár különösebb előnnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://focidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr21627334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása