Br J Sports Med. 2010 Jan;44(1):77-8.
Ebben a részben a puffereket:NaHCO3, Nátriumcitrát, ß-Alanint és a Karnozint szemlézik a szerzők.
A pufferek használatát javasolják a szerzők optimális beviteli mennyiség 0,3g/ttkg. Használatukkal növelhetjük a szervezet pufferkapacitását. Vigyázzunk fogyasztásával mert gastrointestinalis diszkomfort érzést okozhat. Természetesen itt is először saját szervezetén a felkészülési időszakban tesztelje a készitményt a versenyző. A kutatások eredménye alapján a rövid- ill. hosszútávú, magas intenzitású sportok versenyzői tudnak profitálni a fogyasztásából.
Karnozin, ß-alanin:hatékony intracellulari pufferek. Úgy képesek csökkenteni a magas intenzitású munka következtében bekövetkező pH esést, hogy nem befolyásolják a vér bikarbonát és laktát szintjét. Karnozin in situ keletkezik az izomban ß-alaninból és hisztidinből. Keletkezésének korlátja a fogyasztott ß-alanin.