HTML

dr. Football

A blog a legérdekesebb és legfontosabb - sérülések rehabilitációjával, prevenciójával, táplálkozással, teljesitmény monitorozással foglalkozó - tudományos cikkeket szemlézi

Rovatok

Football Medicine magyar testvéroldala

2010.01.02. 14:20 Nolty

Táplálék kiegészitők és a labdarúgás

Címkék: táplálkozás táplálkozáskiegészitők

Journal of Sports Sciences, July 2006; 24(7): 749 – 761

Először is két evidencia:

  • a terhelés előtti folyadék és szénhidrát bevitel
  • terhelés utáni szénhidrát-fehérje/aminosav keverék fogyasztás.

Másodszor a megfelelő étkezési szokások és a változatos, teljes értékű étrend kialakitása sokkal hasznosabb mint a legkülönfélébb táplálék kiegészitők fogyasztása.

Harmadszor meghatározott táplálékkiegészitők megfelelő időben történő fogyasztása megfelelő edzésmunkával párosulva segitheti a sport teljesitmény fejlesztését. Leginkább  élvonalbeli játékosoknál érezhető ez a hatás, ahol csak nüanszok döntenek.

A táplálék kiegészitőknél kellemetlen meglepetések érhetik a fogyasztót, az általa vásárolt készitményben a cimkén feltűntetett összetevőkön kivül más is szerepel. A készitmények 10-25%-ban tartalmazzák anabolikus steroidok előanyagait, melyek doping vizsgálat esetén pozitiv eredményt hoznak. Más növényi összetevőkből összeállitott készitmények ephedrint ill. morphint tartalmaztak, ami szintén tiltott.

Az erőnlét fokozására alkalmas készitmények:

  • szénhidrát bevitel
  • bicarbonate, Na citrát: puffer kapacitás növelése, GI diszkomfort 1 h-val a fogyasztás után
  • koffein:zsir felhasználás serkentése, csökkenti a fáradtságérzetet. Fogyasztása a bemelegités alatt, mivel gyorsan felszivódik. Hatása fogyasztástól számitott 3 órán keresztül tart. Fogyasztása inkább tabletta, mint kávé formájában. Javasolt adagolás 3-6mg/ttkg(mezőnyjátékos) állóképesség fokozására. Kisebb dózis 1-2mg/ttkg(kapus) is fokozza az éberséget reakció időt. Nagyobb dózis csökkenti a visualis információk feldolgozásának képességét. Ezeknél az alacsony mennyiségnél elhanyagolható a koffein vizhajtó hatása.
  • Kreatin: terhelés utáni szénhidráttal való együttfogyasztása segit a glikogén raktárak feltöltésében.

Erőfejlesztésre alkalmas készitmények:

  • kreatin:intermittáló terhelés során növeli az erőkifejtést.adagolás 14-20g 4-7 napig, utána 2-5 g/nap 8-10 hetente 4 hét szünet. Biológiai hatása, hogy gátolja az ATP felhasználást, izom relaxációs idejét röviditi, stimulálja az izom kreatinfoszfát újratermelést röviditve a regenerálódást.
  • Beta-hidroxy-ß-metilbutarát (HMB):elágazó szénláncú aminosav, a leucin metabolitja. Napi 1,5-3g bevitellel erőedzés mellett nagyobb izomtömeg növekedést észleltek. Ezt a hatást valószinűleg a kontrakció által kiváltott proteolizis gátlásának tudható be. Rövid távú HMB szedésnek nem találtak mellékhatását.

Egészségmegőrzésre alkalmas készitmények:

  • antioxidánsok:beta-karotin, C,E-vitamin, szelén, ubikinon, használatukra nincs evidencia
  • Kreatin: erőedzés melletti szedése jobban növeli a zsirmentes izomtömeg nagyságát, a sérülés utáni immobilizáció utáni izomatrophia lekűzdésére is javasolt szedni. Igy felgyorsithatjuk a gyógyulást.
  • glükózamin: izületi sérülések után illetve artrózis megelőzésében lehet esetleg szerepe
  • C vitamin: a sorozat terheléssel járó stressz immunszupressziv hatását csökkenti, azonban a szükséges mennyiséget a napi táplálék tartalmazza.

A készitmények kombinált fogyasztása:

  • koffeint gátolja a kreatin rövid távú hatását, ezért ezek együttes fogyasztása nem ajánlott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://focidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr811639364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása